Καταδίκη υπαλλήλου της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης για υπεξαίρεση χρημάτων απο πολυανάπηρο τυφλό τρόφιμο του Ιδρύματος. Παρακάτω θα βρείτε το δημοσίευμα της εφημερίδας Μακεδονία της Τρίτης 16 Μαρτίου 2010.

Σημειώνουμε οτι δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιο περιστατικό έρχεται στην επιφάνεια, αφού και το 2002 υπήρξαν καταγγελίες της Ε.Τ.Β.Ε. που έφτασαν στην Δικαιοσύνη  για υπεξαίρεση πολύ μεγαλύτερου ποσού, χωρίς ωστόσο να καταδικαστεί κανείς, αφού οι μάρτυρες υπεράσπισης του Ιδρύματος ισχυρίζονταν πως οι καθημερινές αναλήψεις 600 ευρώ  επίσης πολυανάπηρων τυφλών δικαιολογούσαν την "άσωτη" (?) ζωή τους!!! Το σθένος τελικά του Ιδρύματος υπέρ των τυφλών αναδείχθηκε 8 χρόνια αργότερα "εξιλεώνοντας" έτσι την χλιαρή στάση του στην παρόμοια δίκη του 2002. Αξιοσημείωτο είναι επίσης οτι ενώ το 2002 πλέον των 7 εκπροσώπων του χώρου των τυφλών κατέθεσαν στην δίκη, το 2010 δεν υπήρξε ούτε ένας. Τα συμπεράσματα δικά σας... 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ                                                             ΤΡΙΤΗ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

Του Κώστα Καντούρη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

ΠΟΛΥΑΝΑΠΗΡΟΣ ΘΥΜΑ ΑΠΑΤΗΣ Η μοίρα τον χτύπησε δύο φορές     

“Εγώ δεν έπαιρνα τόσα λεφτά. Οι ανάγκες μου ήταν περιορισμένες, μόνον τσιγάρα και γλυκά ήθελα”. Η ζωή τού επιφύλαξε την πιο σκληρή μοίρα, στερώντας του την όραση και την ακοή. Δεν έφτανε όμως μόνον αυτό.

Τα λιγοστά χρήματα που έπαιρνε έγιναν καπνός από τους τραπεζικούς του λογαριασμούς μέσα σε τρία χρόνια.
Ο 75χρονος Πολύκαρπος Χατζηπαυλίδης κατέθεσε χθες, με τη βοήθεια άλλου τυφλού, στη δίκη πρώην υπαλλήλου της Σχολής Τυφλών, η οποία είχε οριστεί διαχειρίστρια των χρημάτων του και κατηγορήθηκε πως υπεξαίρεσε από τον ηλικιωμένο πολυανάπηρο με διαδοχικές αναλήψεις το ποσό των 25.000 ευρώ. Η πρώην υπάλληλος, η οποία από το 2007 έχει τεθεί σε αργία, καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών για υπεξαίρεση χρημάτων.

Εισέπραττε μεγαλύτερα ποσά
Όπως προέκυψε χθες από την ακροαματική διαδικασία που ολοκληρώθηκε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, άλλος τυφλός διαπίστωσε το καλοκαίρι του 2004 πως τα ψώνια που έκανε ο ηλικιωμένος τυφλοανάπηρος του κόστιζαν περισσότερα χρήματα από την πραγματική τους αξία. “Μου είπε πως για τσιγάρα και γλυκά πλήρωσε 80 ευρώ, ενώ αυτά δεν κόστιζαν ούτε 35”, είπε.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ενημέρωσε τη διεύθυνση της Σχολής Τυφλών. Ύστερα από έρευνα διαπιστώθηκε πως η διορισμένη από το διοικητικό συμβούλιο της σχολής διαχειρίστρια εισέπραττε μεγαλύτερα ποσά από τους λογαριασμούς του 75χρονου, παρουσιάζοντάς του άλλα νούμερα, με συνέπεια οι λογαριασμοί που προέρχονταν από το επίδομα τυφλότητας και τη σύνταξή του από τη σχολή ως τεχνίτη υφαντικής να αδειάσουν. Κατατέθηκε λοιπόν μήνυση τον Ιούλιο του 2004.

“Ξαφνικά σπάταλος;”
Η κατηγορούμενη τόσο μετά τον σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος της όσο και στην απολογία της στο Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης επέμεινε πως ο ηλικιωμένος τυφλοκωφός είχε μεγαλύτερες ανάγκες από αυτές που ανέφερε πως είχε, υποστήριξε μάλιστα ότι ντυνόταν με ακριβά ρούχα. Αντίθετα, οι σημερινοί διαχειριστές υποστήριξαν στις καταθέσεις τους ότι ο ηλικιωμένος δεν ξόδευε ουσιαστικά τίποτε, καθώς λόγω της διαμονής του στη σχολή δεν είχε υποχρεώσεις στέγασης και διατροφής, και πως τα μόνα έξοδά του αφορούσαν τα τρία ετήσια ταξίδια του στους συγγενείς του στην Κρήτη. “Για ποιον λόγο αυτό το διάστημα ξόδευε τόσα πολλά χρήματα και μόλις άλλαξε η διαχείριση σταμάτησε να είναι… σπάταλος;” διερωτήθηκε στην κατάθεσή του φίλος του θύματος.

 

Τελευταία Ενημέρωση (Τετάρτη, 07 Απρίλιος 2010 10:18)