Παρακάτω θα βρείτε την επιστολή που εστάλει στις 23 Σεπτεμβρίου 2009 στις Δημοτικές Παρατάξεις Θεσσαλονίκης σχετικά με την άμεση υλοποίηση των όρων της δωρέας του διαλυθέντος φιλανθρωπικού σωματείου "Ο ΗΛΙΟΣ" υπέρ της ανέγερσης γηροκομείου και πνευματικού κέντρου τυφλών.

ΠΡΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  Μετά την τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου και την αποδοχή από τον Δήμο Θεσσαλονίκης της δωρεάς του διαλυθέντος φιλανθρωπικού σωματείου «Ο ΗΛΙΟΣ», η Ένωση Τυφλών Βορείου Ελλάδος «Ο Λουδοβίκος Μπράιγ» είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον Δήμαρχο και τους καθ’ ύλην αρμοδίους του Δήμου Θεσσαλονίκης, στις οποίες καταθέσαμε τις προτάσεις μας σχετικά με την υλοποίηση των όρων της εν λόγω δωρεάς σε ότι αφορά τη δημιουργία γηροκομείου τυφλών.
  Σας υπενθυμίζουμε ότι το 2007 η ΕΤΒΕ ήταν ο μοναδικός σύλλογος στην Ελλάδα ο οποίος συντάχθηκε στο πλευρό του Δήμου Θεσσαλονίκης υπέρ της δημιουργίας του εν λόγω ιδρύματος. Δυστυχώς τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται μια αδικαιολόγητη στασιμότητα, τόσο ως προς την πρόοδο των διαδικασιών, όσο και ως προς την ενημέρωσή μας από τους αρμοδίους.
  Ζητούμε λοιπόν την δημόσια δέσμευσή σας για την άμεση υλοποίηση της δημιουργίας του συγκεκριμένου ιδρύματος καθώς πλέον οι ανάγκες των τυφλών συμπολιτών μας έχουν αυξηθεί δραματικά.
  Σας επισημαίνουμε συγκεκριμένες προτάσεις που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψην σας και οι οποίες προκύπτουν από τα χρόνια και από την καθημερινή τριβή με τυφλούς συμπολίτες μας.
  Κύριο μέλημα θα πρέπει να είναι η εξεύρεση συγκεκριμένης τοποθεσίας δημιουργίας του ιδρύματος, ο τρόπος χρηματοδότησης αυτού, η σύνταξη καταστατικού και εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας καθώς και ο αριθμός οικοτρόφων που μπορούν να φιλοξενηθούν, με πλάνο την δυνατότητα φιλοξενείας άνω των 100 ατόμων ενώ στην αρχή της λειτουργίας του μπορεί να ξεκινήσει με την φιλοξενεία περίπου 30 τυφλών.  
  Το πρόβλημα της φιλοξενείας υπάρχει ήδη και απαιτούμε την άμεση υλοποίηση του έργου ζητώντας την συμπαράσταση όλων των πολιτικών παρατάξεων.