Επιστολή απέστειλε η Ένωση Τυφλών Β.Ε. "Λουδοβίκος Μπράιγ" προς τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γ. Γεραπετρίτη, σχετικά με τον πρόσφατα δημοσιευμένο Κανονισμό Λειτουργίας του οικοτροφείου και των Δομών Φιλοξενίας του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, τονίζοντας τις ελλείψεις του κανονισμού οι οποίες αφορούν τους φοιτητές/σπουδαστές με οπτική αναπηρία.

Ακολουθεί η επιστολή:

Θεσσαλονίκη 27/9/2021

Αρ. Πρωτ. 27/21

Προς

ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

κ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ

ΘΕΜΑ: ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟΥ & ΔΟΜΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ Κ.Ε.Α.Τ.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Στις 13 Απριλίου 2021 αναρτήθηκε στη Διαύγεια ο εγκεκριμένος κανονισμός λειτουργίας α) Οικοτροφείου Κ.Ε.Α.Τ. (κεντρικής Υπηρεσίας και παραρτήματος Θεσ/νίκης), β) διαμερισμάτων φιλοξενίας φοιτητών/τριών – σπουδαστών/στριών με αναπηρία όρασης και γ) διαμερισμάτων βραχυπρόθεσμης φιλοξενίας (ΑΔΑ: 6Ι55469ΗΜΕ-ΡΜΠ)

Στον κανονισμό λειτουργίας των Διαμερισμάτων Φιλοξενίας φοιτητών/σπουδαστών με αναπηρία όρασης που προέρχονται από την περιφέρεια, απουσιάζει η αναφορά σε φοιτητές/σπουδαστές οι οποίοι/ες δεν έχουν λάβει την πρότερη εκπαίδευση σε κινητικότητα/προσανατολισμό και Δεξιότητες Καθημερινής Διαβίωσης, ώστε να είναι σε θέση να διαβιώσουν ανεξάρτητοι/τες και με ασφάλεια στα Διαμερίσματα Φιλοξενίας.

Η απουσία της πρόβλεψης για την (μεγάλη) κατηγορία αυτή των ατόμων με οπτική αναπηρία, ουσιαστικά μπορεί να μεταφραστεί ως αποκλεισμός τους από το αναφαίρετο δικαίωμα στην εκπαίδευση και την συμπερίληψη, και η άμεση προσθήκη πρόβλεψης για τους ίδιους στον εσωτερικό κανονισμό των Διαμερισμάτων Φιλοξενίας Φοιτητών Σπουδαστών είναι απαραίτητη με ρητή αναφορά στην υποχρέωση του ΚΕΑΤ για παροχή εκπαίδευσης σε κινητικότητα/προσανατολισμό και δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης προς τους υποψήφιους σπουδαστές/φοιτητές.

Αντίστοιχα, και στον κανονισμό λειτουργίας των διαμερισμάτων βραχυπρόθεσμης φιλοξενίας, χρήζει άμεσης τροποποίησης η πρόβλεψη για την υποχρέωση παρουσίας συνοδού συγγενή α & β' βαθμού. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την αναγκαιότητα παρουσίας συγγενή στα πρώτα βήματα εκπαίδευσης του νεοτυφλωθέντος ενήλικου ατόμου και την σημασία της εκπαίδευσης και του ίδιου στις νέες συνθήκες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το άτομο με οπτική αναπηρία. Παρόλα αυτά και για να διασφαλιστούν όλες οι δικλείδες ασφαλείας του εσωτερικού κανονισμού οφείλει να υπάρχει η πρόβλεψη για την υποστήριξη των ατόμων με οπτική αναπηρία οι οποίοι για αντικειμενικούς λόγους δεν θα είναι σε θέση να έχουν δίπλα τους την παρουσία συγγενή α & β βαθμού.

Προβλέψεις οι οποίες σήμερα δυστυχώς δεν υπάρχουν στον δημοσιευμένο κανονισμό λειτουργίας, γεγονός που μόνο ως αποκλεισμός της συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας ατόμων με οπτική αναπηρία μπορεί να μεταφραστεί, των ατόμων που στην ουσία χρήζουν της μεγαλύτερης υποστήριξης από την Πολιτεία εκφραζόμενη μέσα από το ΚΕΑΤ.

Σίγουροι για την ανταποκρισή σας προς όφελος των ατόμων με οπτική αναπηρία, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και παραμένουμε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση.

Με τιμή,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                         Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΟΥΖΑΚΙΤΗΣ                                         ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΚΩΛΗΣ