ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ

 ΚΕΝΤΡΟN ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ & ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΥΦΛΩΝ

(Ν.Π.Δ.Δ.)

Καθολικός Διάδοχος του τ. Σωματείου «Οίκος Τυφλών» & του «Ιδρύματος Προστασίας Τυφλών Βορείου Ελλάδος - Σχολή Τυφλών Ο Ήλιος»

 Καλλιθέα, 8-2-2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

H πρώτη συστηματική προσπάθεια εκπαίδευσης σκύλων για συνοδεία τυφλών, έγινε το 1780 στο Παρίσι. Η σύγχρονη ιστορία των σκύλων-οδηγών, ωστόσο, αρχίζει κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, με χιλιάδες στρατιώτες που επιστρέφουν από το Μέτωπο τυφλοί. Ένας Γερμανός γιατρός, ο Δρ Gerhard Stalling άρχισε να διερευνά τρόπους εκπαίδευσης σκύλων ώστε να γίνουν αξιόπιστοι οδηγοί και το 1916 άνοιξε το πρώτο κέντρο για σκύλους - οδηγούς για τους τυφλούς, οδηγώντας στη δημιουργία και άλλων σε άλλες πόλεις. Ταυτόχρονα, μια Αμερικανίδα, η Dorothy Eustis Harrison, εκπαίδευε ήδη σκύλους για τον στρατό και την αστυνομία στην Ελβετία, ξεκινώντας το κίνημα για τους σκύλους οδηγούς διεθνώς. Το 1928 ιδρύθηκε. μια ιταλική οργάνωση Σκύλων, η Scuola Nazionale Cani Guida per Ciechi και το 1934, ιδρύθηκε το The Guide Dogs for the Blind Association στο Ηνωμένο Βασίλειο.Από τότε, κέντρα για σκύλους οδηγούς έχουν ανοίξει σε όλο τον κόσμο. Χιλιάδες άνθρωποι είχαν την ευκαιρία να μεταμορφώσουν τη ζωή τους με τη χρήση σκύλων - οδηγών, χάρη στους οργανισμούς αυτούς. Η δέσμευση των ανθρώπων που εργάζονται εκεί, είναι τόσο βαθιά και σήμερα όπως ήταν πάντα, συνεχίζοντας να δουλεύουν για την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία των ατόμων με αναπηρία όρασης σε όλο τον κόσμο. Το κίνημα συνεχίζεται.

Η χρήση σκύλων - οδηγών με στόχο την ολοκληρωτική αυτονομία στην κίνηση, είναι μια επιλογή με πολλαπλά οφέλη για το άτομο με αναπηρία όρασης. Ο σκύλος - οδηγός μπορεί να μειώσει θεαματικά τα συναισθήματα της κοινωνικής απομόνωσης και να συμβάλλει στη βελτίωση του αισθήματος εμπιστοσύνης, της αυτοεκτίμησης, της ανεξαρτησίας και τελικά, της ποιότητας ζωής του ατόμου.

Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Περιφερειακή Δ/νση Θεσ/νικης) και η Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών πραγματοποίησαν την 1η Ενημερωτική Συνάντηση με Θέμα: «Ανεξάρτητη Διαβίωση των Ατόμων με προβλήματα όρασης με τη χρήση του Λευκού Μπαστουνιού και με Σκύλο Οδηγό». Η συνάντηση διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Σκύλων Οδηγών, ιδρυτικά μέλη του οποίου είναι το ΚΕΑΤ και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών, μεταξύ άλλων.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016, στην αίθουσα εκδηλώσεων «ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΥΛΙΔΗΣ» του κτιρίου Διοίκησης του Κ.Ε.Α.Τ. στη Θεσ/νίκη. Την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016, οι ενδιαφερόμενοι, άτομα με αναπηρία όρασης, είχαν την δυνατότητα να αποκτήσουν μία πρώτη εμπειρία στη συνοδεία με Σκύλο Οδηγό.

Στην συνάντηση συμμετείχαν Εκπαιδευτές Κινητικότητας και Προσανατολισμού του ΚΕΑΤ και εκπρόσωποι από το Κέντρο «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος», οι οποίοι παρουσίασαν το έργο του Κέντρου.

Η ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Δ.Σ. ΤΟΥ Κ.Ε.Α.Τ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Ι. ΛΕΩΤΣΑΚΟΥ