Η 15η Οκτωβρίου έχει παγκοσμίως καθιερωθεί ως η ημέρα εορτασμού του «Λευκού Μπαστουνιού», με στόχο τη διάδοση της μεγάλης σημασίας της χρήσης του και την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με προβλήματα όρασης για μια πιο ανεξάρτητη διαβίωση, αλλά και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν στην καθημερινή μετακίνησή τους.
 Τον 20ο αιώνα η ανθρωπότητα έδωσε στον άνθρωπο τα κοινωνικά δικαιώματα που πραγματικά δικαιούται μέσα απο τους αγώνες των λαών για κοινωνική ισότητα (αγώνες για εργασιακά δικαιώματα, κράτος πρόνοιας, δωρεάν εκπαίδευση και υγεία, χειραφέτηση της γυναίκας κ.α) και συνάμα το δικαίωμα στους Τυφλούς και αναπήρους εν γένει  για ισότιμη κοινωνική ενσωμάτωση.
 Στη χώρα μας δυστυχώς οι εκπαιδευτές Λευκού Μπαστουνιού είναι σήμερα λιγότεροι των δέκα, ενώ θα έπρεπε να υπάρχει τουλάχιστον ένας εκπαιδευτής σε κάθε νομό της χώρας. Αποτέλεσμα αυτού, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων Τυφλών, χωρίς να έχει λάβει την στοιχειώδη απαιτούμενη εκπαίδευση να στερείται την ελευθερία της μετακίνησης στο δομημένο περιβάλλον.