Παρακάτω θα βρείτε ανοιχτή επιστολή της ΕΤΒΕ "Ο Λουδοβίκος Μπράιγ" προς τον Υπουργό και Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, σχετικά με το θεσμικό κενό της Εκπαίδευσης και Προστασίας των νεοτυφλωθέντων άνω των 18 ετών. 
                                                                                                                              Θεσσαλονίκη 9/7/2014
                                                                                                                              Αρ. Πρωτ. 43/14
         
                 Προς 
ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ
κ. Ιωάννη Βρούτση

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, 
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ
κ. Βασίλειο Κεγκέρογλου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
κ. Α. ΣΑΜΑΡΑ 
 
Μ.Μ.Ε.

Θέμα: ΝΕΟΤΥΦΛΩΘΕΝΤΕΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΕΚΤΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ

 Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
 Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,
Επανερχόμαστε, δια της παρούσης, υπενθυμίζοντάς σας το πρόβλημα το οποίο εκκρεμεί από τον Μάρτιο του 2011, αυτό της διατήρησης του Εκπαιδευτικού και Προνοιακού χαρακτήρα για τους νεοτυφλωθέντες άνω των 18 ετών (για όλες τις ηλικίες) στο νυν παράρτημα Κ.Ε.Α.Τ. Θεσσαλονίκης.  
 Με το Νόμο 3918/11, το ιστορικό Ίδρυμα της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης «Ο Ήλιος», συγχωνεύτηκε με το αντίστοιχο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, το οποίο λειτουργεί στην Καλλιθέα Αττικής, στον ενοποιημένο πλέον φορέα Ν.Π.Δ.Δ. Κ.Ε.Α.Τ.  Μέχρι και σήμερα δυστυχώς, η συγχώνευση αυτή, αντί να επιλύει τα όποια προβλήματα υπήρχαν στο παρελθόν, σίγουρα τα έχει πολλαπλασιάσει. 
Αυτά οφείλονται κυρίως στην υποστελέχωση της Διεύθυνσης Κ.Ε.Α.Τ. Θεσσαλονίκης από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και στην αδιαφορία του ίδιου του Διοικητή και της εν γένει διοίκησης για το κομμάτι των νεοτυφλωθέντων ενηλίκων, ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού που στερείται Εκπαίδευσης και Προστασίας από την επίσημη Πολιτεία.   Η Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης μέχρι και το 2011 διαφοροποιούταν από το αντίστοιχο Κέντρο της Αθήνας στο ότι δεχόταν και νεοτυφλωθέντες άνω των 18 ετών για Εκπαίδευση και Προστασία και ορθά έπραττε καθώς το κομμάτι αυτό των νεοτυφλωθέντων ενηλίκων έπρεπε κάπου να απευθύνεται για την Εκπαίδευσή του. Η Τύφλωση και η αναπηρία όρασης δεν έχουν ηλικιακούς περιορισμούς. Καθημερινά συνάνθρωποί μας έρχονται αντιμέτωποι με την Τύφλωση είτε από ατυχήματα, είτε από ασθένειες ή άλλες αιτίες. Όλοι αυτοί έβρισκαν στη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης τη στήριξη και τη διέξοδο τόσο για την αποκατάσταση όσο και για την ομαλότερη επανένταξή τους με βάσει τα νέα δεδομένα της ζωής τους. Σήμερα και μετά την ενοποίηση των δύο Φορέων, ισχύει ο κανονισμός λειτουργίας του Κ.Ε.Α.Τ. Καλλιθέας, ο οποίος καλύπτει αποκλειστικά τις ηλικίες μέχρι 18 ετών, ενώ η Διεύθυνση Θεσσαλονίκης κατά παράβαση του κανονισμού μεν, ορθά δε, καλύπτει τις ηλικίες και άνω των 18 ετών.  Οφείλει όμως άμεσα το Υπουργείο σας να προβεί στην έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος το οποίο θα διασφαλίζει την ιδιαιτερότητα αυτή της Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης και για νεοτυφλωθέντες άνω των 18 ετών. 
 Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες για την άμεση έκδοση του προαναφερόμενου Προεδρικού Διατάγματος, με τη μέριμνα και για νεοτυφλωθέντες ενήλικες. 
 Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση. 

                                                                            Με τιμή,
           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                 Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                               

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΟΥΖΑΚΙΤΗΣ                                                                           ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΚΩΛΗΣ                                                  

Τελευταία Ενημέρωση (Πέμπτη, 10 Ιούλιος 2014 10:11)