Παρακάτω θα βρείτε ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος για τον ορισμό συνάντησης με σκοπό την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος το οποίο θα ορίζει τις λειτουργίες του Παραρτήματος ΚΕΑΤ Θεσσαλονίκης και την διατήρηση του Προνοιακού χαρακτήρα για όλες τις ηλικίες  και την ανάπτυξη του Ιδρύματος.
 
 
Θεσσαλονίκη 26/3/2014
                                                                                                                              Αρ. Πρωτ. 34/14

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
                  
                 Προς 
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
κ. ΑΝΤΩΝΙΟ ΣΑΜΑΡΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Μ.Μ.Ε.

Θέμα: ΟΡΙΣΜΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΕΑΤ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Επανερχόμαστε, για πολλοστή φορά, ώστε  να σας ενημερώσουμε για το πρόβλημα το οποίο παραμένει άλυτο εδώ και τρία και πλέον χρόνια, αυτό της διατήρησης του Προνοιακού και Εκπαιδευτικού Χαρακτήρα για τους Τυφλούς άνω των 18 ετών (για όλες τις ηλικίες) στο νυν παράρτημα ΚΕΑΤ Θεσσαλονίκης.  
 Με το Νόμο 3918/11 «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις», το ιστορικό ίδρυμα της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης «Ο Ήλιος», συγχωνεύτηκε με το αντίστοιχο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, το οποίο λειτουργεί στην Καλλιθέα Αττικής, στον ενοποιημένο πλέον φορέα Ν.Π.Δ.Δ. Κ.Ε.Α.Τ.  Μέχρι και σήμερα δυστυχώς, η συγχώνευση αυτή, αντί να επιλύει τα όποια προβλήματα υπήρχαν στο παρελθόν και για τα οποία κάποιοι θεωρούσαν την συγχώνευση απαραίτητη, μάλλον τα αυξάνει, χωρίς ασφαλώς αυτά να οφείλονται στην ενοποίηση των δύο φορέων αυτή καθαυτή αλλά περισσότερο στην ελλιπή διοίκηση. Αξιοσημείωτο είναι επίσης και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, δεν έχει εκδοθεί ακόμα το Προεδρικό Διάταγμα που θα ρυθμίζει τις λειτουργίες του ενοποιημένου πλέον φορέα, παρά τις κραυγές αγωνίας που εξέφραζαν οι φορείς των τυφλών και οι οποίες εξάλλου εκφράζονται και μέσα από τις έξι ερωτήσεις που κατατέθηκαν στο Κοινοβούλιο μετά από πιέσεις της Ε.Τ.Β.Ε. «Ο ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΜΠΡΑΪΓ», μόνο το 2012.
  Η διεύθυνση Κ.Ε.Α.Τ. Καλλιθέας, μέχρι και σήμερα δέχεται στους χώρους της αποκλειστικά άτομα με προβλήματα όρασης έως 18 ετών, όπως ορίζεται και εφαρμόζεται στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του Ιδρύματος. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που τα ενήλικα άτομα από όλη την Ελλάδα με προβλήματα όρασης απευθύνονταν μέχρι και το 2011 στην Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης για την εκπαίδευσή τους, η οποία Σχολή τους παρείχε συμπληρωματικά την φιλοξενία στο Οικοτροφείο του Ιδρύματος για τα άτομα που προέρχονται από την επαρχία και την εκπαίδευση μεταξύ άλλων, κινητικότητας και προσανατολισμού, βασικών δεξιοτήτων κ.α. όλα απαραίτητα για την κοινωνική ενσωμάτωση και ανέλιξη ενός τυφλού ατόμου. Και δυστυχώς η τύφλωση και όλα τα προβλήματα όρασης δεν έχουν ηλικιακούς περιορισμούς. Όλα λοιπόν αυτά τα άτομα τα οποία σε κάποια φάση της ενήλικης ζωής τους αναγκάστηκαν να συμβιώσουν με μια διαφορετική κατάσταση, αυτή της τύφλωσης, απευθύνονταν μέχρι εκείνη την περίοδο στην Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης.
 Οι καταστάσεις σήμερα στην διεύθυνση ΚΕΑΤ Θεσσαλονίκης (πρώην Σχολή Τυφλών) δυστυχώς δείχνουν να απαξιώνουν πλήρως την προσωπικότητα και αξιοπρέπεια των τροφίμων του Ιδρύματος. Η διοίκηση της Σχολής σήμερα χωρίς ίχνος εκπαιδευτικής προσέγγισης ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους σπουδαστές, άνω των 18 ετών, πως δεν είναι δυνατή η διαμονή τους στο οικοτροφείο της Σχολής, παραπέμποντάς τους σε «αυτόνομες» κατοικίες, οι οποίες ουσιαστικά δεν υφίστανται καθώς δεν υπάρχει η παραμικρή μέριμνα και έλεγχος από μεριάς του Ιδρύματος για τη λειτουργία τους και τις συνθήκες διαβίωσης των τυφλών σπουδαστών εκεί. Όσοι διαβιούν εξάλλου εκεί, ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, ενδεικτικό της οποίας είναι το ότι δεν δικαιούνται καν σίτισης από το Ίδρυμα.
  Κύριε Πρωθυπουργέ, πάγια θέση μας είναι η ανάπτυξη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της πρώην Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης, που τα τελευταία χρόνια έχουν απαξιωθεί και η παροχή εξειδικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και φιλοξενίας σε όλα τα άτομα, ανεξαιρέτως ηλικίας, που χρήζουν εκπαίδευσης και προστασίας.
  Επειδή οι εξελίξεις τρέχουν και τα προβλήματα των Τυφλών ατόμων που έχουν ανάγκη της παροχής των παραπάνω υπηρεσιών αυξάνονται, παρακαλούμε για τον άμεσο ορισμό συνάντησης μαζί σας ώστε να εξεταστούν και να επιλυθούν το συντομότερο δυνατόν τα προβλήματα με τον Προνοιακό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα που οφείλει να διατηρήσει το Ίδρυμα για τους τυφλούς όλων των ηλικιών. 
 Με την προσδοκία ότι σύντομα θα ενημερωθούμε για τον ορισμό προσωπικής συνάντησης, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και παραμένουμε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση.
Με τιμή,

           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                 Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                               

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΟΥΖΑΚΙΤΗΣ                                                                           ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΚΩΛΗΣ