Σε κοινή συνεδρίαση του Δήμου Θεσσαλονίκης για τα Άτομα με Αναπηρίες, παραβρέθηκε την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου η Ένωση Τυφλών Β.Ε. "Ο Λουδοβίκος Μπράιγ", μαζί με άλλους 36 Φορείς ΑμεΑ της πόλης, θέτοντας εκεί (ο σύλλογός μας) ως βασικά θέματα αφενός την ενεργοποίηση του κληροδοτήματος για τη δημιουργία γηροκομείου Τυφλών και αφετέρου την κατ' οίκον βοήθεια, τον έλεγχο της απρόσκοπτης διέλευσης Τυφλών σε οδηγούς έλευσης και ράμπες ΑμεΑ καθώς και τη δημιουργία προστατευόμενων εργαστηρίων για όλες τις αναπηρίες υπό την αιγίδα του Δήμου με στόχο τη μερική ή ολική απασχόληση των ατόμων με βαριές αναπηρίες, ενώ και οι λοιποί Φορείς που παραβρέθηκαν, τοποθετήθηκαν επίσης πάνω σε θέματα που απασχολούν τη λειτουργία τους και γενικά την υποστήριξη των ΑμεΑ στην πόλη μας. 
 Καταρχήν επικροτούμε την πρωτοβουλία του Δήμου για την πραγματοποίηση της κοινής αυτής συνεδρίασης καθώς πάντα πιστεύαμε πως η ανάπτυξη των υπηρεσιών από τη μία μεριά και από την άλλη οι προσπάθειες για την κοινωνική ανέλιξη των ΑμεΑ, προάγονται από την κοινή συνεργασία Φορέων και Τοπικής αλλά και Κεντρικής διοίκησης, παραβλέποντας αλλά και προβληματισμένοι από το γεγονός ότι η αρμόδια επιτροπή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ΑμεΑ και Ευπαθών Ομάδων του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία έχει συσταθεί, δεν έχει συνεδριάσει ποτέ, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το μέλος της κ. Μπομπότης. 
 Δυστυχώς παρόλα αυτά οι εκπρόσωποι του Δήμου μίλησαν σα να μην ήταν οι ίδιοι εδώ και τρία χρόνια στην εξουσία.. Οι ίδιοι δεν είχαν να απολογηθούν για το έργο που έκαναν μέχρι σήμερα και για το τι σχεδιάζεται για το μέλλον για την υποστήριξη των Ατόμων με Αναπηρίες. 
 Τελικά το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι ίδιοι οι Φορείς ασκούν την κοινωνική πολιτική, χωρίς η συγκεκριμένη διοίκηση του Δήμου να έχει συμβάλλει έστω με ένα ευρώ στην υποστήριξη των ΑμεΑ, θέλοντας έμμεσα ο Δήμος να εμφανίσει το έργο των Φορέων ως δική του κατάκτηση. Τα ζητήματα στα οποία ο Δήμος επικεντρώθηκε στην παραπάνω συνεδρίαση, σύμφωνα και με το Δελτίο Τύπου το οποίο εξεδόθη από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, είναι μεν σημαντικά αλλά παραμένουν δευτερεύοντα καθώς πρόκειται για τα αυτονόητα. 
 Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης κ. Π. Αβραμόπουλος, επικαλούμενος την οικονομική κρίση που πλήττει την κοινωνία μας, παραδέχθηκε ότι ουσιαστικά ο Δήμος δεν έχει προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες προς όφελος των ΑμεΑ. Σε καμία περίπτωση όμως η υπάρχουσα οικονομική κρίση δε μπορεί να προβάλλεται ως άλλοθι για την έλλειψη κάλυψης των κοινωνικών εκείνων δομών και των δράσεων υποστήριξης προς τα ΑμεΑ, τη στιγμή μάλιστα που εν μέσω κρίσης ο ίδιος Δήμος δεν έχει σε καμία περίπτωση αναστείλει τη λειτουργία του.
 Φαίνεται ξεκάθαρα λοιπόν ότι ακόμα και σήμερα, με τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες οι οποίες επικρατούν, αυτό που ουσιαστικά απουσιάζει είναι η πολιτική βούληση για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ και την ισότιμη ενσωμάτωσή τους στην Ελληνική κοινωνία. Στην ευαίσθητη αυτή κοινωνική ομάδα, η τοπική αυτοδιοίκηση και η Πολιτεία είναι αυτοί που οφείλουν να ασκήσουν την κεντρική πολιτική και όχι οι Φορείς Αναπήρων και οι σύλλογοι. 
 Η πολυπληθής συμμετοχή στην παραπάνω συνεδρίαση φορέων και συλλόγων ΑμεΑ της πόλης, καταδεικνύουν την σημαντικότητα των προβλημάτων των ΑμεΑ και την αγωνία των ίδιων των αναπήρων για το μέλλον τους. Είναι η σειρά λοιπόν του ίδιου του Δήμου να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, αφήνοντας πίσω προφάσεις περί οικονομικής κρίσης, για την ουσιαστική ενσωμάτωση των ΑμεΑ στην πόλη μας, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η προηγούμενη συνεδρίαση, αφουγκράζεται τις αγωνίες των ΑμεΑ και αποτελεί έναυσμα για ουσιαστικές παρεμβάσεις και ότι δεν είναι απλά μια ακόμα προεκλογική φιέστα σαν όλες τις άλλες στις οποίες ήμασταν συνηθισμένοι κατά το παρελθόν.  
 Περιμένουμε από την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής κα. Κ. Γούλα, όχι απλά να αναφέρει λογιστικά το πόσοι είναι οι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων στον Δήμο Θεσσαλονίκης (5.500 όπως ανέφερε η ίδια) αλλά να είναι σε θέση να πεί το πώς κατηγοριοποιούνται και ποιες είναι οι ανάγκες κάθε μίας από τις κατηγορίες αναπήρων που διαβιούν στη Θεσσαλονίκη, καθώς και το τι προτίθεται να κάνει για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους. 
 Όσον αφορά στην πρόταση από τον Δήμο συμμετοχής των ΑμεΑ ως εθελοντές στη διοργάνωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Νεολαίας Θεσσαλονίκη 2014, είναι εκ πρώτης όψεως θετική. Εξίσου όμως σημαντική είναι η συνεργασία με το δίκτυο εθελοντών για την κάλυψη των τεράστιων κενών που παρατηρούνται σε πολλές δομές υποστήριξης ΑμεΑ, όπως σε προγράμματα κατ’ οίκον βοήθειας, σε ιδρύματα όπου υπάρχει τεράστια έλλειψη προσωπικού, στους ίδιους ακόμα τους συλλόγους όπου η ανάγκη για εθελοντές είναι μεγάλη.
Η αφοπλιστική ειλικρίνεια τόσο του προέδρου του Δ.Σ. στην παραπάνω συνεδρίαση, παραδεχόμενος τα προβλήματα που παρατηρούνται και τις δυσκολίες στην επίλυσή τους,  όσο και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης στις εργασίες του συμποσίου του ΑΠΘ, ο οποίος παραδέχθηκε την ανικανότητα του Δήμου να καλύψει τις ανάγκες των ΑμεΑ, από μόνα τους δεν φτάνουν. Αυτό που απαιτείται είναι η πολιτική βούληση, την οποία αναμένουμε καθώς τα ΑμεΑ όλα αυτά τα χρόνια βρίσκονταν στη «γωνία» της κοινωνίας και σήμερα, με την οικονομική κρίση να βαθαίνει, εξοβελίζονται στο περιθώριο.