Διαβάστε παρακάτω επιστολή της Ε.Τ.Β.Ε. "Ο  Λουδοβίκος Μπράιγ" προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, σχετικά με τις φημολογούμενες περικοπές των προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας. 
                                                                                                                    Θεσσαλονίκη 23/12/2013
                                                                                                                                          

                Προς 
ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ
ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ
κ. ΙΩΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
κ. ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

 Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
 Σύμφωνα με δημοσιεύματα και δηλώσεις σας, για ακόμη μία φορά στο στόχαστρο μπαίνουν τα άτομα με αναπηρίες, με την πρόθεση της Κυβέρνησης να θεσπίσει εισοδηματικά κριτήρια στην καταβολή των προνοιακών επιδομάτων,  κρίνοντας η Πολιτεία ότι τα άτομα με αναπηρίες ανήκουν στους έχοντες και κατέχοντες. Βάσει των δηλώσεών σας και των δημοσιευμάτων, τα άτομα με αναπηρίες οι οποίοι λαμβάνουν Προνοιακό επίδομα πρόσθετα της συντάξεώς τους, την οποία λαμβάνουν από την εργασία τους, καλούνται να σώσουν την οικονομία του Κράτους. 
 Η οποιαδήποτε αναπηρία, δημιουργεί πρόσθετες ανάγκες και απαιτήσεις από την ίδια της τη φύση, τα χαρακτηριστικά των οποίων προσδιορίζονται από την ίδια την αναπηρία (για παράδειγμα πρόσθετες ανάγκες στη μετακίνηση, στις καθημερινές ασχολίες, ακόμα και στην αυτοεξυπηρέτηση). Για το λόγο αυτό, η Πολιτεία έχει θεσπίσει το Προνοιακό βοήθημα για τις πρόσθετες ανάγκες που δημιουργεί η αναπηρία για ένα άτομο με πρόβλημα όρασης και εν γένει με αναπηρίες.
 Χρησιμοποιείτε ως παραδείγματα για να δικαιολογήσετε την ανυπαρξία του Κράτους Πρόνοιας, κάποιες εκατοντάδες αναπήρων οι οποίοι είχαν την τύχη να εργαστούν και να έχουν σήμερα μία αξιοπρεπή σύνταξη, αδιαφορώντας παράλληλα για τη συντριπτική πλειοψηφία των εκατοντάδων χιλιάδων αναπήρων οι οποίοι ζουν αποκλειστικά με το επίδομα χωρίς να έχουν άλλες δομές υποστήριξης (π.χ. βοήθεια κατ’οίκον κλπ.), όπως προκύπτει από τα στοιχεία που εσείς ο ίδιος έχετε δώσει στη δημοσιότητα. Στα ίδια στοιχεία φαίνεται ότι 1.653 άτομα με αναπηρία εισπράττουν παράλληλα επίδομα αναπηρίας και σύνταξη άνω των 2.000 ευρώ, την ίδια στιγμή σιωπάτε για τους υπόλοιπους άνω των 150.000 αναπήρους οι οποίοι ζουν αποκλειστικά με το επίδομα των 369,00 ευρώ όπως αναφέρετε. Σιωπάτε επίσης για τη παντελή έλλειψη μόρφωσής τους, για την μη επαγγελματική αποκατάσταση τους, για τη συντριπτική πλειοψηφία όσων δε διαβιούν σε Ιδρύματα, για την απουσία Βοήθειας κατ’ όικον, για την έλλειψη γηροκομείων αναπήρων, για την παντελή ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρίες στον κοινωνικό ιστό. 
Κύριε υπουργέ, θα ήταν έντιμο τιμώντας το ρόλο σας, σε μια δύσκολη στιγμή όπως δηλώνετε για την πατρίδα μας, να μιλούσατε πρωτίστως για δομές και θεσμούς που αφορούν τα ΑμεΑ και οι οποίοι λείπουν από τη χώρα και μετά να ομιλείτε για οποιαδήποτε ανάγκη περικοπής επιδομάτων. Είναι ανήθικο από μέρους σας να προσπαθείτε να ενεργοποιήσετε κοινωνικά αντανακλαστικά στρέφοντας τη μια κοινωνική ομάδα έναντι της άλλης.
Σας καλούμε να πάρετε θέση για τους εκατοντάδες χιλιάδες αναπήρων οι οποίοι είναι οι αδύναμοι αυτής της Χώρας και που αυτούς ταχθήκατε να υπηρετείτε. Περιμένουμε έστω και μια αναφορά για το τι προτίθεστε να κάνετε για αυτούς. 
                                                                         Με τιμή,

         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                    Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΟΥΖΑΚΙΤΗΣ                                                                            ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΚΩΛΗΣ