Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Λευκού Μπαστουνιού, υπογραμμίζουμε την τεράστια σημασία της ανάπτυξης των δυνατοτήτων  και μέσων που συμβάλλουν στην απρόσκοπτη και ανεξάρτητη μετακίνηση και διαβίωση των τυφλών ατόμων. Το Λευκό Μπαστούνι χρησιμοποιείται παγκοσμίως και πλέον είναι το σύμβολο ανεξάρτητης διαβίωσης που συμβάλλει τα μέγιστα στην  ασφαλή, απρόσκοπτη και άνετη μετακίνηση στους χώρους εργασίας, στα  σχολεία και γενικότερα σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής ενός Τυφλού ατόμου.

 Παράλληλα η σημερινή μέρα αποτελεί μέρα επαγρύπνησης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων των Τυφλών ατόμων για ισότιμη πρόσβαση στην Εκπαίδευση, Εργασία, Υγεία και υπενθύμισης του ρόλου που οι ίδιοι έχουν κατακτήσει στην Ελληνική Κοινωνία.

 Δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι ενώ η χρήση του Λευκού Μπαστουνιού ξεκίνησε μετά τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και ενώ σήμερα στη χώρα μας βρίσκονται περίπου 20.000 Τυφλοί συνάνθρωποί μας, οι εκπαιδευτές κινητικότητας και προσανατολισμού, οι οποίοι με την κατάλληλη επιστημονική τους κατάρτιση προσφέρουν την εκπαίδευση στο βασικό αυτό μέσο ανεξαρτησίας ενός τυφλού, ανέρχονται μόλις στους 10, ενώ και αυτοί ακόμα εξυπηρετούν ψηφοθηρικούς και πελατειακούς σκοπούς.   

 Είναι καιρός να αντιληφθεί και η Ελληνική Πολιτεία, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού την αναγκαιότητα στήριξης αλλά και σύμπραξης με την κοινότητα των Τυφλών ατόμων για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις στην οποία όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες έχουν ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα.