Παρακάτω θα βρείτε επιστολή της Ε.Τ.Β.Ε. "Ο ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΜΠΡΑΪΓ" σχετικά με την επαγγελματική κατάρτιση των τυφλών, βάσει του πρόσφατου Νόμου 4186. 

Θεσσαλονίκη 19/9/2013

                                                                                                                    Αρ. Πρωτ. 64/13

                 

            Προς

ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

κ. Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟ

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

κ. Κ. ΓΚΙΟΥΛΕΚΑ

 ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

κ. Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ

 Ε.Σ.Α.ΜΕ.Α.

 ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ &

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ

 ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΤΟΠΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Θέμα: ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 4186/13 ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΥΦΛΩΝ

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 Στον πρόσφατο Νόμο 4186 με τίτλο «ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» του Υπουργείου Παιδείας φάνηκε για μια ακόμη φορά ξεκάθαρα η προχειρότητα και η φτώχεια με την οποία η Ελληνική Πολιτεία αντιμετωπίζει τους Έλληνες Τυφλούς. Συγκεκριμένα, η μόνη ειδικότητα η οποία καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες και την εργασιακή αποκατάσταση των τυφλών σπουδαστών, είναι αυτή του  «Χειριστή Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Τηλεφωνικών Κέντρων», η οποία εντάσσεται πλέον στις  Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ), χωρίς όμως να έχει προηγηθεί η στοιχειώδης διαβούλευση για την επαγγελματική κατάρτιση αλλά και την πληρέστερη ανεξαρτητοποίηση και ομαλή ένταξη του τυφλού ατόμου στην κοινωνία.

 Με μια πρώτη ανάγνωση η κεντρική ιδέα αυτού του εγχειρήματος τείνει προς μια θετική κατεύθυνση, βάσει της οποίας και οι απόφοιτοι γυμνασίου μπορούν να λάβουν εκπαίδευση και πτυχίο Χειριστή Η/Υ και Τηλεφωνικών Κέντρων καθώς επίσης και ότι η συγκεκριμένη ειδικότητα παρέχεται πλέον δωρεάν και για τους Τυφλούς, σε αντίθεση με ότι ίσχυε μέχρι σήμερα. Στα θετικά επίσης συγκαταλέγεται και η δυνατότητα φοίτησης και σε Εσπερινή ΣΕΚ.

 Από την άλλη μεριά όμως πλήθος αρνητικών στοιχείων είναι εμφανή στο Νόμο, καταδεικνύοντας την προχειρότητα με την οποία συντάχθηκε ο συγκεκριμένος Νόμος και την αδιαφορία της Πολιτείας για τους Τυφλούς.

Χαρακτηριστικά των παραπάνω είναι η δυνατότητα ίδρυσης Ιδιωτικών Εσπερινών ΣΕΚ για τυφλούς, το οποίο κρίνουμε ως απαράδεκτο και πρέπει άμεσα να αποσυρθεί. Επίσης ο οποιοσδήποτε Τυφλός έχει ολοκληρώσει την δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στο Γενικό Λύκειο, σύμφωνα με τον παρόντα Νόμο είναι υποχρεωμένος τη στιγμή που επιθυμεί να λάβει την ειδικότητα του Τυφλού Τηλεφωνητή, να παρακολουθήσει εξ αρχής και τις τρεις τάξεις της ΣΕΚ. Θα έπρεπε να αναφέρεται ρητά ότι θα παρακολουθήσει αποκλειστικά τα μαθήματα Ειδικότητας και όχι αυτά της Γενικής Παιδείας για τα οποία έχει λάβει ήδη εκπαίδευση. Το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για κάποιον που βρίσκεται ή έχει ολοκληρώσει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

 Ουδεμία μνεία δεν γίνεται επίσης και για τα μαθήματα Κινητικότητας και Καθημερινών Δεξιοτήτων, τα οποία έχουν να κάνουν με την ανεξάρτητη διαβίωση του Τυφλού ατόμου εντός και εκτός σπιτιού και τα οποία υποχρεωτικά θα πρέπει να συμπεριληφθούν  στο πρόγραμμα σπουδών της ΣΕΚ.

 Θα πρέπει να προβλεφθεί επίσης και η λειτουργία των τμημάτων της συγκεκριμένης ειδικότητας ετησίως, ανεξάρτητα από τον αριθμό των τυφλών μαθητών, ενώ επιβεβλημένη κρίνεται η λειτουργία της στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

 Τέλος θέματα τα οποία ανακύπτουν από την λειτουργία τμημάτων Χειριστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Τηλεφωνικών Κέντρων, στις  Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης, είναι της φιλοξενίας των σπουδαστών και για τους οποίους θα πρέπει να προβλεφθεί ότι  για τους μαθητές από την επαρχία όλων των ηλικιών της ΣΕΚ θα υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών ή στις αυτόνομες κατοικίες αυτού για όσους έχουν τη δυνατότητα και το επιθυμούν, δωρεάν, με παρεχόμενη σίτιση καθώς επίσης και η συνέχιση της καταβολής του Προνοιακού επιδόματος ανέργου κατά το διάστημα της πρακτικής άσκησης των σπουδαστών ΣΕΚ.

 Η εκπαίδευση και επαγγελματική αποκατάσταση των τυφλών δεν μπορούν να στηρίζονται σε προχειρογραμμένους Νόμους, επιβάλλεται η επιστημονική προσέγγιση της εκπαίδευσής τους και η ουσιαστική διαβούλευση θεμάτων που τους αφορούν με τους ίδιους τους φορείς Τυφλότητας.

Με τιμή,

 

         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                               Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                              


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΟΥΖΑΚΙΤΗΣ                               ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΚΩΛΗΣ