Παρακάτω θα βρείτε επιστολή της Ένωσης Τυφλών Βορείου Ελλάδος "Ο Λουδοβίκος Μπράιγ" προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, τον Γενικό και Ειδικό Γραμματέα του ίδιου Υπουργείου, σχετικά με την εκπαίδευση των τυφλών μαθητών.

                                                                                                                    Θεσσαλονίκη 11/4/2013

                                                                                                                    Αρ. Πρωτ. 33/13

                       

                      Προς

ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

κ.  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟ

 

ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΚΥΡΙΑΖΗ

 

ΕΙΔΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

Α’ΘΜΙΑΣ & Β’ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

κ. ΣΩΤΗΡΗ ΓΚΛΑΒΑ

 

Θέμα: ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΥΦΛΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΥΦΛΩΝ

 

  Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

  Αξιότιμε κύριε Γενικέ Γραμματέα,

  Αξιότιμε κύριε Ειδικέ Γραμματέα,

  Με βάση τους νόμους 2817/2000 και 3699/2008 δίνεται η κατεύθυνση ώστε τα άτομα με αναπηρίες συμπεριλαμβανομένων των τυφλών μαθητών, να παρακολουθούν και τα σχολεία γενικής εκπαίδευσης. Αντιμετωπίζουμε με σκεπτικισμό αυτή την πολιτική, καθώς η χώρα μας δεν έχει τους θεσμούς και την κουλτούρα των χωρών που εφαρμόζουν αντίστοιχες πολιτικές, παρόλο που ορθά προσπάθησε και συνεχίζει να προσπαθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε έχουμε γνώση πλήθους ατόμων τα οποία δεν έχουν συμμετάσχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα των Ιδρυμάτων, μένοντας στα σπίτια τους και παρακολουθώντας τμήματα γενικής εκπαίδευσης, άτομα τα οποία παρουσίαζαν ελλείψεις σε βασικές γνωστικές δεξιότητες και επιπλέον παρουσιάζουν προβλήματα σε ότι έχει σχέση με την αυτονομία τους και την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους. Σήμερα με την οικονομική κρίση να βαθαίνει και την χώρα μας να έχει γυρίσει σελίδα, θεωρούμε ότι το κεφάλαιο Εκπαίδευση των Τυφλών πρέπει να εξεταστεί υπό νέο πρίσμα.

  Θεωρούμε σκόπιμο λοιπόν να εξεταστεί το εάν αυτό το κομμάτι ή μέρος αυτού των τετρακοσίων τυφλών μαθητών που εντάσσονται αυτή τη στιγμή στην Α’θμια και Β’θμια εκπαίδευση, χρήζει ένταξης σε μια κλειστή δομή, όπως είναι το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών καθώς έτσι, έκτος όλων των άλλων θα μπορέσει να γίνει και μια πιο ορθολογική διαχείριση των οικονομικών της Πολιτείας και σημαντική ελάφρυνση των οικογενειών των τυφλών μαθητών.

  Οι τυφλοί μαθητές έτσι θα λαμβάνουν πολύ καλύτερης ποιότητας εκπαίδευση από αυτή που σήμερα παρέχεται στα σχολεία γενικής εκπαίδευσης ενώ και από τη στιγμή που το πνεύμα της έως τώρα πολιτικής είναι η κοινωνικοποίηση των ατόμων με αναπηρίες, η φοίτηση στις Σχολές Τυφλών, όταν η λειτουργία τους είναι εξωστρεφής με την ύπαρξη δραστηριοτήτων αθλητισμού, μουσικής, γενικών δράσεων, εικαστικών, φιλοξενίας σε αυτόνομες κατοικίες, συμμετοχή σε κατασκηνώσεις κλπ, θα  συμβάλλει από την μεριά της στην καλύτερη κοινωνικοποίηση του τυφλού ατόμου. Άλλωστε η εμπειρία μας γνωρίζοντας πολλές περιπτώσεις που έχουν λάβει εκπαίδευση είτε στα κοινά σχολεία είτε στο ιδρύματα τυφλών, έχει δείξει ότι τα άτομα που αποφοίτησαν από τις Σχολές Τυφλών είναι αυτόνομα με πιο ολοκληρωμένη προσωπικότητα αφού αυτονομούνται καλύτερα μη μένοντας κλεισμένα στα σπίτια τους.

  Σε προγενέστερη ερώτησή μας σχετικά με τον αριθμό των μαθητών που φοιτούν στα σχολεία γενικής εκπαίδευσης, η απάντηση που λάβαμε ήταν πως ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 400. Όπως γνωρίζετε το πόσοι είναι αυτοί που λαμβάνουν εκπαίδευσης, έτσι θα επιθυμούσαμε να μάθουμε πόσοι είναι οι τυφλοί της χώρας μας κάτω των 18 ετών οι οποίοι δεν συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία.

 Εφόσον πλέον θα έχετε μια σαφή εικόνα για το ποσοστό των τυφλών οι οποίοι συμμετέχουν και από την άλλη μεριά αυτών που δεν συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, θα μπορείτε πλέον να χαράξετε τις πολιτικές που απαιτούνται για την πληρέστερη εκπαίδευση και κοινωνική ενσωμάτωση των τυφλών ατόμων.

  Ευχαριστώντας σας εκ των προτέρων, παραμένουμε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση.

 

Με τιμή,

 

         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                   Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΟΥΖΑΚΙΤΗΣ                                                                          ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΚΩΛΗΣ