Παρακάτω θα βρείτε επιστολή της Ε.Τ.Β.Ε. "Ο ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΜΠΡΑΪΓ" προς τον αρμόδιο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καθώς και στον αρμόδιο Υφυπουργό και Γενικό Γραμματέα, σχετικά με επικείμενη συγχώνευση του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών. 

Θεσσαλονίκη17/1/2013

                                                                                                         Αρ. Πρωτ. 15/13

                       

                        Προς

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ

ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

κ. Α. ΜΑΝΙΤΑΚΗ

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ

κ. Μ. ΒΟΛΟΥΔΑΚΗ

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

κ. Δ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ

 

Θέμα: ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ

 

Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Υφυπουργέ,

Κύριε Γενικέ Γραμματέα,  

Το σχέδιο συγχώνευσης του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών όπως αυτό φαίνεται από πρόσφατο έγγραφο της Διεύθυνσης Οργανωτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου σας μας προβληματίζει έντονα καθώς είναι σίγουρο με αυτό ότι θα επέλθει επιπλέον  συρρίκνωση των υπηρεσιών του Ιδρύματος καθώς απουσιάζουν οι στρατηγικές και τακτικές επίτευξης του ουσιαστικού σκοπού, που είναι η κοινωνική ανέλιξη του τυφλού ατόμου. Αυτό που οφείλει η Πολιτεία να πράξει για την ανάπτυξη του Ιδρύματος και που αποτελεί παράλληλα πάγια θέση του συλλόγου μας είναι η ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων τμημάτων αλλά και η σύσταση νέων, με γνώμονα τις σύγχρονες απαιτήσεις και τις ανάγκες για εκπαίδευση και προστασία των ατόμων με προβλήματα όρασης.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία οι τυφλοί στην χώρα μας ανέρχονται στους 19.500, ενώ πολλαπλάσιος είναι ο αριθμός των ατόμων με χαμηλή όραση. Το αρμόδιο Υπουργείο υποχρεούται να γνωρίζει τα χαρακτηριστικά του κομματιού αυτού του πληθυσμού (εάν λαμβάνουν ή όχι μέρος στην εκπαιδευτική διαδικασία, εάν και πόσοι χρήζουν προστασία και πλήθος άλλων ποιοτικών χαρακτηριστικών) και έπειτα με σαφή προσανατολισμό να προχωρήσει στην όποια μεταρρύθμιση όπου και εάν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

  Βλέπουμε ότι πρόθεση της Πολιτείας είναι η εκ βάθρων αλλαγή του διοικητικού μέρους φορέων  αλλά αυτό θα έπρεπε να συνοδεύεται με προτάσεις και διαβούλευση σχετικά με το τι γίνεται με την εκπαίδευση και προστασία των ατόμων με προβλήματα όρασης. Δυστυχώς έτσι αυτό που αντιλαμβανόμαστε είναι ότι η επίσημη Πολιτεία αντιμετωπίζει τον χώρο της αναπηρίας στοχεύοντας με αποκλειστικά οικονομίστικη διάθεση αδιαφορώντας για την επίλυση των ουσιαστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες.

  Κύρια ευθύνη για την σημερινή κατάσταση στον χώρο της αναπηρίας στην χώρα μας φέρει το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας – Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με τις αρμόδιες υπηρεσίες και υπάλληλους που το στελεχώνουν, καθώς δεν έχει εφαρμόσει ποτέ καμία στρατηγική και τακτικές για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων των ατόμων με αναπηρίες. Καμία συγχώνευση φορέων δεν θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα εάν πρώτα δε ξεκινήσετε από το ίδιο το Υπουργείο το οποίο είναι καταρχήν υπεύθυνο για τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται.

   Το πρόβλημα των τυφλών στη χώρα μας είναι πολύ πιο βαθύ από αυτό που φαίνεται, έστω και την ύστατη ώρα οφείλετε να μπείτε στην ουσία του προβλήματος και όχι να μένετε στη βιτρίνα.

 

 

Με τιμή,

 

           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                   Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΟΥΖΑΚΙΤΗΣ                                              ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΚΩΛΗΣ