ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 16 ΜΑΪΟΥ 2012 

 

Γηροκομείο τυφλών εδώ και τώρα

 

 Εδώ και πέντε χρόνια, ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει γίνει αποδέκτης  της δωρεάς – η οποία περιλαμβάνει 27 ακίνητα και πλέον του ενός εκατομμύριο ευρώ -  του διαλυθέντος φιλανθρωπικού σωματείου «Ο Ήλιος». Βασικός όρος της δωρεάς, με βάση τον οποίο περιήλθε η περιουσία στον Δήμο Θεσσαλονίκης, ήταν η δημιουργία γηροκομείου Τυφλών.

 Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, αρχές του 2011 προχώρησε στην σύσταση διευρυμένης επιτροπής με στόχο, τον περασμένο Δεκέμβρη να υπήρχε έτοιμο το πόρισμά της σχετικά με τις διαδικασίες για την σύσταση του Ιδρύματος. Η επιτροπή παρόλα αυτά δεν συνεδρίασε ουσιαστικά ποτέ, με αποκλειστική ευθύνη του Δήμου. Και όλα αυτά την στιγμή που μέχρι και σήμερα κανένα δημόσιο γηροκομείο δεν δέχεται ηλικιωμένους τυφλούς, με την κρίση να βαθαίνει και ίδιοι να βρίσκονται στο πουθενά, ενώ ο Δήμος έχει την υποχρέωση για την προστασία της ευπαθούς αυτής ομάδας συμπολιτών μας και επιπλέον την δωρεά που τον υποχρεώνει στην δημιουργία γηροκομείου τυφλών.

 Είναι απάνθρωπο, γέροντες συμπολίτες μας με πρόβλημα όρασης να αργοπεθαίνουν πίσω από τέσσερις τοίχους, την ίδια στιγμή που ο Δήμος τους αγνοεί, επειδή οι ίδιοι δεν ανήκουν σε καμία επαγγελματική συντεχνία που να πουλάει ακριβά την ψήφο τους.

 Η Ε.Τ.Β.Ε. «Ο Λουδοβίκος Μπράιγ», θα είναι στο πλευρό τους και με όποιο πρόσφορο μέσο θα καταγγέλλει τέτοιες μεθοδεύσεις οι οποίες είναι αντίθετες με τα δικαιώματα των ατόμων με προβλήματα όρασης.

Η δημοτική αρχή, άμεσα πρέπει να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για την υλοποίηση της δωρεάς, έχει και το επιστημονικό προσωπικό ενώ και οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι εδώ για να παρέχουν οποιαδήποτε συμβουλευτική υποστήριξη.