Πρόσφατα ο υφυπουργός υγείας κύριος Μπόλαρης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή κυρίου Κολοκοτρώνη, ξεκαθάρισε τις προθέσεις της Πολιτείας και του ΚΕΑΤ, σχετικά με τη λειτουργία του Κέντρου και τη διατήρηση όπως ο ίδιος εννοεί, του προνοιακού χαρακτήρα και της εκπαίδευσης των ατόμων με προβλήματα όρασης όλων των ηλικιών.  Παρακάτω θα βρείτε την απάντηση της  ΕΤΒΕ "Ο ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΜΠΡΑΪΓ" καθώς και τις θέσεις του κυρίου Μπόλαρη, όπως καταγράφηκαν στα πρακτικά της Βουλής.

 ΠΡΟΣ

 

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ      

Κ. Μ. ΜΠΟΛΑΡΗ

Θέμα: Ανάγκη διατήρησης του προνοιακού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα του Κ.Ε.Α.Τ Θεσσαλονίκης,

ανεξαρτήτως ηλικίας των φιλοξενούμενων

 

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

Με μεγάλη προσοχή διαβάσαμε την απάντησή σας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή κ. Άγγελου Κολοκοτρώνη , σχετικά με το μέλλον και τις λειτουργίες της διεύθυνσης ΚΕΑΤ Θεσσαλονίκης. Δυστυχώς αυτό που διαπιστώσαμε είναι πως η πληροφόρησή σας για την λειτουργία της πρώην Σχολής Τυφλών «Ο Ήλιος» είναι ελλιπής αν όχι κατευθυνόμενη. Παραβλέπουμε την καθ’ ημάς καθυστέρηση ενός έτους για την σύνταξη του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα ρυθμίζει της λειτουργίες του Ιδρύματος, παρόλα αυτά χαιρόμαστε που το σχέδιο είναι έτοιμο και έχει φτάσει στα χέρια σας, διατηρώντας παράλληλα τις επιφυλάξεις μας για την εγκυρότητα και επιστημονική κατάρτιση όσων συμμετείχαν στην διαβούλευση για την σύνταξή του, ανθρώπους που όπως εσείς αναφέρετε «ξέρουν, βιώνουν, ζουν, έχουν την εμπειρία». Όπως μας αποδείξει η ιστορία οι ίδιοι που  ξέρουν, που βιώνουν, που ζουν, που έχουν την εμπειρία, έχουν φτάσει τα δύο ξεχωριστά μέχρι πρότινος ιδρύματα (ΚΕΑΤ και Σχολή Τυφλών) στον ευτελισμό και την απαξίωση.

 Κύριε Υφυπουργέ, το ότι όπως εσείς περιγράφετε «Αυτά τα άτομα (τα οποία διαμένουν στο Οικοτροφείο του ΚΕΑΤ Θεσσαλονίκης) δεν είναι στην εκπαιδευτική διαδικασία» είναι θέμα όχι επιλογής τους αλλά εγκατάλειψης και κατάργησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και προγραμμάτων απασχόλησης (δια βίου τα περισσότερα) που λειτουργούσαν στην πρώην Σχολή Τυφλών. Τα προστατευόμενα εργαστήρια καλαθοπλεκτικής, υφαντικής, πλεκτικής, γλυπτικής, προσέφεραν την απαιτούμενη ανάπτυξη δεξιοτήτων και συνέβαλλαν παράλληλα άμεσα στην κοινωνική ένταξη των ατόμων με προβλήματα όρασης δια βίου, συμμετέχοντας ενεργά στην παραγωγική διαδικασία. Εδώ και μια δεκαπενταετία όμως κανένα από αυτά τα τμήματα δεν λειτουργεί. Είστε τόσο σίγουρος κύριε Υφυπουργέ ότι όλα αυτά τα άτομα, στα οποία αναφέρεστε, διαμένουν στο Οικοτροφείο της πρώην Σχολής Τυφλών επειδή δεν έχουν κάτι άλλο να κάνουν; Σε καμία περίπτωση δεν δικαιούμαστε να σας κάνουμε υποδείξεις, επιτρέψτε μας όμως να είμαστε σίγουροι ότι δυστυχώς οι πληροφορίες σας περί λειτουργίας της πρώην Σχολής Τυφλών δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, όπως αυτή βιώνεται από όλα τα άτομα με προβλήματα όρασης σήμερα.

 Το τμήμα κινητικότητας και προσανατολισμού, το οποίο υπολειτουργεί, είναι βασικό μέσο για την ανεξαρτητοποίηση του ατόμου με προβλήματα όρασης. Τα άτομα τα οποία εσείς περιγράφετε ως «συνταξιούχους με προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, με βαριά νοητική υστέρηση και ανήλικους εργαζόμενους (προφανώς εννοείτε ενήλικους)», θεωρείτε ότι δεν χρήζουν εκπαίδευσης κινητικότητας και προσανατολισμού; Από την άλλη είναι τουλάχιστον ανήθικο να γενικεύονται οι περιπτώσεις και να δημιουργείται στην κοινή γνώμη η εντύπωση ότι αυτά τα 15 άτομα που διαμένουν στο οικοτροφείο του ΚΕΑΤ Θεσσαλονίκης  αφορούν στις περιπτώσεις που αναφέρετε παραπάνω απαξιωτικά, όταν στην πλειοψηφία τους είναι ενήλικες μαθητές και φοιτητές. 

 Μέχρι πρότινος τα τμήματα υπολογιστών παρείχαν εκπαίδευση σε όλες τις ηλικιακές βαθμίδες ατόμων με προβλήματα όρασης, σήμερα τα τμήματα αυτά δεν λειτουργούν. Σύμφωνα λοιπόν με την δικής σας θεωρία και αντίληψη περι εκπαιδευτικής διαδικασίας, όλα αυτά τα άτομα τα οποία αγωνιούν να λάβουν εκπαίδευση σε βασικές δεξιότητες, χρήσιμες στα άτομα με προβλήματα όρασης, θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλους προνοιακός φορείς (!), για τον απλούστατο λόγο ότι ο Φορέας ο οποίος υποτίθεται ότι θα έπρεπε να μεριμνά για την εκπαίδευσή τους, έχει κλείσει όλα τα εργαστήρια και τμήματα. 

 Περιγράφετε κύριε Υφυπουργέ ότι «δεν είναι δυνατόν στο χώρο αυτό της σχολής στην οποία θέλουμε να έχουμε τα μικρά παιδιά, να έχουμε συμπολίτες μας, άτομα με ειδικές ανάγκες  τα οποία έχουν βαριά σωματική και νοητική υστέρηση, να είναι στους ίδιους χώρους με τα άλλα παιδιά τα οποία πήγαν για να εκπαιδευτούν». Θα ήταν χρήσιμο αν μας διευκρινίζατε πόσα και με τι είδους αναπηρία είναι αυτά τα άτομα, εξάλλου όπως οφείλετε να γνωρίζετε δεν έχει γίνει ποτέ καμία αξιολόγηση για τον βαθμό αναπηρίας τους και περαιτέρω για τα μέσα που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση και ένταξή τους. Ας υποθέσουμε όμως πως άτομα με βαριές αναπηρίες (όπως εσείς χαρακτηρίζετε) συνυπάρχουν με άλλα άτομα στην πρώην Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης (που δεν υπάρχουν). Είναι προς όφελος της εκπαίδευσής τους (την οποία δικαιωματικά χρήζουν) και της κοινωνικής τους ενσωμάτωσης, η ένταξή τους σε άλλους Προνοιακούς Φορείς (Άγιος Παντελεήμονας) όταν σήμερα μιλάμε για την αποϊδρυματοποίηση των ατόμων με αναπηρίες; Αγνοείτε κύριε υφυπουργέ όλες τις σύγχρονες μελέτες που μιλάνε για το όφελος της κοινωνικής ενσωμάτωσης των ατόμων με αναπηρία μέσα από την συναναστροφή τους και την ένταξή τους στον γενικό πληθυσμό.  Ή δεν έχετε υπόψη σας τους χιλιάδες μαθητές με αναπηρία οι οποίοι φοιτούν σε σχολεία γενικής παιδείας; Μήπως θα έπρεπε και αυτοί οι μαθητές να μεταφερθούν σε κάποιες άλλες ΅δομές΅ επειδή «δεν είναι δυνατόν στους χώρους αυτούς στους οποίους θέλουμε να έχουμε τα μικρά παιδιά, να έχουμε συμπολίτες μας, άτομα με ειδικές ανάγκες, τα οποία έχουν βαριά σωματική και νοητική υστέρηση, να είναι στους ίδιους χώρους με τα άλλα παιδιά τα οποία πήγαν για να εκπαιδευτούν»;

 Μιλάτε κύριε υφυπουργέ στην απάντησή σας για την πολιτική ξενώνων την οποία έχει εγκαινιάσει το ΚΕΑΤ. Από την μία χαιρόμαστε, καθώς ο θεσμός της αυτόνομης/ημιαυτόνομης διαβίωσης είναι από τις βασικές επιδιώξεις μας, ως μέσο για την πληρέστερη κοινωνική ένταξη των ατόμων με προβλήματα όρασης. Προβληματιζόμαστε όμως σφόδρα από την προχειρότητα με την οποία αυτό το μέτρο προσπαθεί να εφαρμοστεί στην διεύθυνση ΚΕΑΤ Θεσσαλονίκης. Τα πράγματα δυστυχώς ή ευτυχώς δεν είναι πάντα μαύρο ή άσπρο, υπάρχει και το ενδιάμεσο και πιστεύουμε ότι πριν αρχίσουμε να εφαρμόσουμε ένα νέο μέτρο θα πρέπει να έχουμε ελέγξει και διασφαλίσει όλες τις παραμέτρους για την επιτυχία του. Όσοι σας ενημέρωσαν για την λειτουργία των ξενώνων στο ΚΕΑΤ της Αθήνας, σας έχουν ενημερώσει επίσης για το πού βρίσκονται οι εν λόγω ξενώνες; Προφανώς και όχι (καθότι αυτοί βρίσκονται διάσπαρτοι στο λεκανοπέδιο της Αττικής), αν πάλι το γνωρίζετε τότε προφανώς δεν αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει να ζεί ένας ενήλικας που πρόσφατα έχασε την όραση του, μόνος του, σε ένα κατά τα άλλα αξιοπρεπέστατο διαμέρισμα, χωρίς την πρότερη εκπαίδευση του σε κινητικότητα/προσανατολισμό και σε καθημερινές δεξιότητες, όντας αναγκασμένος να προσπαθεί να τραφεί και να μετακινηθεί μόνος του για την συμμετοχή του σε λοιπά εκπαιδευτικά προγράμματα.  Γνωρίζετε σαφώς την συνέχεια, το άτομο με πρόβλημα όρασης μένει καθηλωμένο στο σπίτι (για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχει λάβει καμία εκπαίδευση για να καταφέρει να μην το κάνει) και δέχεται την βοήθεια συγγενών και φίλων. Παρόλα αυτά ο θεσμός των ξενώνων λειτουργεί, λυπούμαστε αλλά δεν μπορούμε να σας συγχαρούμε για αυτό. Κάτι αντίστοιχο όπως διατυμπανίζετε τώρα ξεκινά και στην Θεσσαλονίκη, μας εκπλήσσετε γιατί δεν πιστεύαμε ότι θα ξεχνούσατε ότι μόνο μία εκ των δύο περιπτώσεων σπουδαστριών του ΙΕΚ Τηλεφωνικής (το οποίο λειτουργεί στην διεύθυνση Θεσσαλονίκης) και οι οποίες χρήζουν φιλοξενίας καθώς προέρχονται από την επαρχία, η οποία διαμένει σε διαμέρισμα επίσης μακριά από τον χώρο εκπαίδευσης, είναι τυφλή σπουδάστρια η οποία στις τελευταίες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης ήταν υποψήφια στον δικό σας συνδυασμό. Η δεύτερη σπουδάστρια, η οποία δεν είχε «μπάρμπα στην Κορώνη», που πάει κύριε υφυπουργέ; Στα αζήτητα; Συμπτωματικό θα μπορούσε να πει κάποιος, παρόλα αυτά το ΙΕΚ Τηλεφωνικής δεν περιλαμβάνεται στα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΚΕΑΤ; Στην ιστοσελίδα του ΚΕΑΤ βλέπουμε πως ναι, είναι στις υπηρεσίες εκπαίδευσης που παρέχει το Κέντρο και η κοινή λογική επίσης συνηγορεί υπέρ αυτού. Αν είναι έτσι λοιπόν, γιατί στις δύο αυτές σπουδάστριες (και οι δύο από την επαρχία) απαγορεύτηκε η φιλοξενία τους στο οικοτροφείο του ΚΕΑΤ Θεσσαλονίκης, από τη στιγμή που όπως δηλώνετε «δεν υπάρχει πρόθεση να αποκλειστεί οποιοσδήποτε εκπαιδευόμενος συμμετέχει σε αυτά (εκπαιδευτικά) προγράμματα και να στερηθεί της δυνατότητας φιλοξενίας στο Οικοτροφείο»; Με μεγάλο ενδιαφέρον πραγματικά αναμένουμε την απάντησή σας.

 Στόχος μας πάντα ήταν και θα είναι κύριε υφυπουργέ, η προάσπιση όλων των θεμελιωδών δικαιωμάτων εκπαίδευσης και προστασίας όλων ανεξαιρέτως των ατόμων με προβλήματα όρασης, μέσα από την ανάπτυξη των μέσων εκείνων και των προγραμμάτων που είναι απαραίτητα για την πληρέστερη κοινωνική τους ενσωμάτωση. Παρόλα αυτά βλέπουμε η Πολιτεία με το πρόσχημα της μη συμμετοχής σε εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία η ίδια έχει αναστείλει, να εξοβελίζει το πρόβλημα μεταφέροντας τους σπουδαστές σε άλλα ιδρύματα. Όχι κύριε, υφυπουργέ, είστε υποχρεωμένος εσείς και οι συνεργάτες σας να δώσετε λύση, αναπτύσσοντας το ήδη υπάρχον ίδρυμα με κανόνες και υποχρεώσεις και τα σύγχρονα εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες που πρέπει να έχει ένα σύγχρονο ίδρυμα για άτομα με προβλήματα όρασης, εντασσόμενο στους ρυθμούς και τις απαιτήσεις της εποχής. Επιφυλασσόμαστε για κάθε περαιτέρω πρόσφορη ενέργεια για την προάσπιση όλων των θεμελιωδών δικαιωμάτων εκπαίδευσης και προστασίας όλων ανεξαιρέτως των ατόμων με προβλήματα όρασης.

Με τιμή,

   Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

   ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΟΥΖΑΚΙΤΗΣ

 

Ακολουθεί απόσπασμα των πρακτικών της Βουλής

 

 ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ 

Θέμα: «Ανάγκη διατήρησης του προνοιακού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα του Κ.Ε.Α.Τ Θεσσαλονίκης,
ανεξαρτήτως ηλικίας των φιλοξενούμενων ». 

Κύριε Υπουργέ, 
στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, της Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης αναμένεται εναγωνίως η έκδοση Π.Δ προκειμένου να ρυθμιστούν ζητήματα του ιδρύματος που αφορούν την διατήρηση του προνοιακού χαρακτήρα (φιλοξενία ατόμων ανεξαρτήτως ηλικίας) καθώς και της εκπαιδευτικής λειτουργίας ( εκπαίδευση και νεοτυφλοθέντων ατόμων άνω των 18 ετών), αρμοδιότητες που έχει απολέσει το ίδρυμα μετά την ψήφιση του νόμου 3918/2011.
Δεδομένου ότι το ίδρυμα προστασίας τυφλών-Σχολή τυφλών, «Ο ΗΛΙΟΣ», είναι ο μοναδικός φορέας στην 
Ελλάδα που καλύπτει ανάγκες εκπαίδευσης και φιλοξενίας ατόμων με προβλήματα όρασης, ανεξαρτήτως ηλικίας και δεδομένης της πολύτιμης προσφοράς του ιδρύματος, ιδιαίτερα στα νεοτυφλοθέντα άτομα άνω των 18 ετών, σε ό,τι αφορά την αυτονόμηση, προσαρμογή, επανένταξη και επαγγελματική αποκατάσταση, κρίνεται απολύτως αναγκαία η διατήρηση του προνοιακού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα του ιδρύματος .

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ,- Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα στην έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, όπως έχετε ήδη δεσμευθεί, 
προκειμένου να συνεχίσει να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του, σε όσους από τους νεοτυφλοθέντες άνω 
των 18 επιθυμούν να φιλοξενούνται στο οικοτροφείο και να εντάσσονται στα εκπαιδευτικά προγράμματα του 
ιδρύματος;
- Υποστηρίζει το Υπουργείο σας την διατήρηση του προνοιακού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα του Κ.Ε.Α.Τ 
Θεσσαλονίκης, ώστε να μη διαταραχθεί η ομαλή έως τώρα λειτουργία του ;



Ο Ερωτών Βουλευτής

Άγγελος Κολοκοτρώνης
Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης ΛΑ.Ο.Σ


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ: 

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Όπως γνωρίζετε καλά, κύριε Υπουργέ, μέχρι πρότινος η Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης μπορούσε να φιλοξενήσει άτομα ανεξάρτητα από την ηλικία τους και να τα εκπαιδεύσει, ώστε να μπορούν να κυκλοφορούν στους δρόμους, να ανταποκρίνονται σε στοιχειώδεις ανάγκες μέσα στο σπίτι σε οικιακές εργασίες. Επίσης, μπορούσαν να εκπαιδεύονται σε ζητήματα που αφορούν το χειρισμό τηλεφωνικών κέντρων ή σε εξυπηρέτηση πολιτών και άλλα. 
Με το ν.3918/2011, όπως γνωρίζετε, η Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης έχει υπαχθεί στο Κέντρο Αποκατάστασης και Περίθαλψης στην Αθήνα. Αυτό είχε ως συνέπεια να γίνει μία ενιαιοποίηση –θα έλεγα- των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων του Κέντρου αυτού με την αποδοχή του καταστατικού λειτουργίας, του κανονισμού λειτουργίας. 
Το ερώτημα που γεννάται, καθώς ο κανονισμός λειτουργίας προβλέπει την περίθαλψη ατόμων τυφλών από 5 ετών έως 18 ετών είναι: Αν κάποιος που είναι άνω των 18 ετών και στη ζωή του υποστεί κάποιο ατύχημα και χάσει την όρασή του, θα ήθελα να μου πείτε πώς προβλέπει το Υπουργείο ότι τα άτομα αυτά θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν και να αντιμετωπισθούν από την ίδια την πολιτεία; 
Επίσης, θα ήθελα να μου πείτε, κύριε Υπουργέ, καθώς η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου σας έχει υποσχεθεί την έκδοση ενός προεδρικού διατάγματος ούτως ώστε να αποκατασταθεί ο προνοιακός χαρακτήρας της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης, πότε θα εκδώσετε αυτό το διάταγμα, ώστε να μπορέσουν και άτομα άνω των 18 ετών να έχουν την αντιμετώπιση που χρειάζεται από ένα κράτος πρόνοιας; Και αυτό, για να μη λένε οι τυφλοί ότι με «αναπηρία» προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε την αναπηρία. Και εννοούν τη νομοθετική «αναπηρία». 
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης):Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Ευχαριστώ πολύ κύριε συνάδελφε, για την ευκαιρία που μου δίνετε να ξεκαθαρίσουμε κάποια ζητήματα. Θα ξεκινήσω από την τελευταία σας ρήση. 
Κύριε συνάδελφε, το αίτημα για να υπαχθεί το Ίδρυμα Τυφλών Βορείου Ελλάδος «Ο ΗΛΙΟΣ» στο ΚΕΑΤ ήταν πολλών χρόνων, διότι αυτό ταυτόχρονα σήμαινε πως το ίδρυμα, το οποίο λειτουργούσε με ένα καθεστώς όχι ξεκάθαρο, το οποίο δημιουργούσε πολλά προβλήματα και στο προσωπικό και στη λειτουργία, έγινε αποδεκτό. 
Πέρασε, λοιπόν, πριν από κάποιους μήνες μέσα από το ν.3918, τον οποίο και εσείς αναφέρατε, το Ίδρυμα «Ο ΗΛΙΟΣ» στο ΚΕΑΤ. Αυτό ταυτόχρονα σήμαινε ότι πρέπει να αναπροσαρμοστεί ο οργανισμός του ΚΕΑΤ και να εμπλουτισθεί με διατάξεις που αφορούν τη λειτουργία του παραρτήματός του πλέον στη Θεσσαλονίκη, διότι το πρώην Ίδρυμα «Ο ΗΛΙΟΣ» εφεξής είναι παράρτημα του ΚΕΑΤ.
Η έκδοση προεδρικού διατάγματος, όπως καταλαβαίνετε, είναι μια διαδικασία, η οποία θέλει τη δέουσα προετοιμασία, τη δέουσα προσοχή, συνέργειες ανθρώπων που ξέρουν, που βιώνουν, που ζουν, που έχουν την εμπειρία, προκειμένου να προωθηθεί για ψήφιση.
Επομένως, λίγους μήνες προτού να κλείσει χρόνος από την ενσωμάτωση του «ΗΛΙΟΥ» στο ΚΕΑΤ νομίζω ότι αυτός που σας είπε τη φράση αδικεί πρώτα τον εαυτό του. Θέλω, λοιπόν, να σας ενημερώσω για την έκδοση του προεδρικού διατάγματος.
Κύριε συνάδελφε, ένα σχέδιο προεδρικού διατάγματος είναι έτοιμο, αφού έχει γίνει μία εσωτερική διαβούλευση στο ΚΕΑΤ και στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα και θα περάσει από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΑΤ τις επόμενες ημέρες. Αυτό το σχέδιο, στη συνέχεια, πρέπει να έρθει στις υπηρεσίες του Υπουργείου, διότι είναι σχέδιο. Οι υπηρεσίες, οι οποίες έχουν και την πρόταση για την κατάρτιση του τελικού σχεδίου του προεδρικού διατάγματος, θα το ετοιμάσουν για να μπορέσουμε στη συνέχεια να το προωθήσουμε για έγκριση. Αυτό το σχέδιο το έχω εδώ, μπορώ να σας το δείξω, είναι έτοιμο. Είναι, όμως, το σχέδιο του ΚΕΑΤ.
Αυτό το σχέδιο, λοιπόν, του προεδρικού διατάγματος θα πρέπει να σας πω –γιατί είδα ότι στο κείμενό σας πέρασε, όχι ως δική σας αμφισβήτηση, αλλά αυτών που έχουν την αγωνία και την καταλαβαίνουμε- ότι λέει πως πρέπει να διασφαλιστεί ο προνοιακός χαρακτήρας του ΚΕΑΤ. Μα, μόνο προνοιακό χαρακτήρα έχει το ΚΕΑΤ, μαζί με εκπαιδευτικό. Αυτόν τον προνοιακό χαρακτήρα έχουν η κεντρική μονάδα του ΚΕΑΤ στην Καλλιθέα και η Σχολή Τυφλών, ο πρώην «ΗΛΙΟΣ», στη Θεσσαλονίκη και δεν διατηρούν απλώς όλες τις υπηρεσίες που είχε το κέντρο, αλλά και εκσυγχρονίζονται, αναβαθμίζονται. Καμία λειτουργία δεν καταργείται με το σχέδιο. Δεν υπάρχει καμία τέτοια βούληση. Απεναντίας, πρόκειται για μία δουλειά, η οποία είναι μοναδική στη χώρα και την οποία την έχουμε ανάγκη. 
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού) 
Έχω πάρει περισσότερο χρόνο, κυρία Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ναι και σας παρακαλώ να ολοκληρώσετε.
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Σεβόμενος τη διαδικασία, διακόπτω και θα επανέλθω στη δευτερολογία μου.
Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Άγγελος Κολοκοτρώνης.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: Κατ’ αρχήν, ευχαριστώ τον κύριο Υπουργό, γιατί μας είπε και μια ευχάριστη είδηση, ότι δηλαδή είναι έτοιμο το προεδρικό διάταγμα.
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: Το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος, το οποίο ελπίζω σύντομα να υπογραφεί.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Να μη μείνει σχέδιο.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: Ακριβώς, να μη μείνει σχέδιο.
Κύριε Υπουργέ, εγώ δεν ισχυρίστηκα σε ό,τι αφορά τις νομικές διαδικασίες και το χρόνο ότι δεν είστε και τόσο συνεπής. Κάθε άλλο, επειδή σας γνωρίζω πολλά χρόνια, ξέρω ότι είστε συνεπέστατος. Το ζήτημα για το όλο θέμα είναι, πράγματι, ένας προνοιακός χαρακτήρας, τον οποίο αναμένουν ότι θα περιλαμβάνεται μέσα στο προεδρικό διάταγμα κυρίως για άτομα που, όπως σας είπα νωρίτερα και ελπίζω στη δευτερολογία σας να μου το διευκρινίσετε, χάνουν το φως τους και είναι άνω των δεκαοκτώ ετών. 
Το γεγονός ότι ο κανονισμός του Κέντρου Αποκατάστασης Τυφλών εδώ στην Αθήνα προβλέπει την περίθαλψη μόνο ατόμων πέντε έως δεκαοκτώ ετών αφήνει ένα κενό, όπως καταλαβαίνετε. Αυτή είναι η ίδια η ζώσα πραγματικότητα. Δηλαδή, ένα άτομο που άνω των δεκαοκτώ ετών θα χάσει το φως του, έρχεται η πολιτεία και του λέει «ξέρεις, δεν μπορώ να κάνω τίποτα για σένα, ούτε να σε περιθάλψω, ούτε να σε εκπαιδεύσω». Νομίζω ότι αυτό το κενό το Υπουργείο σας πρέπει να το καλύψει. Ειδικότερα εσείς, που γνωρίζω πολύ καλά –και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, καθώς σας γνωρίζω από τα φοιτητικά σας χρόνια- την ιδιαίτερη ευαισθησία σας σε τέτοια ζητήματα, ελπίζω να αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει ένα κενό. Αυτό το κενό εναγωνίως ζητούν και οι άνθρωποι που εθήτευσαν εκεί και εκπαιδεύτηκαν στη Σχολή Τυφλών να καλυφθεί από το Υπουργείο. Θα παρακαλούσα ειδικότερα γι’ αυτό το ζήτημα να μου απαντήσετε.
Ξέρω βεβαίως, όπως γνωρίζετε και εσείς ότι υπάρχουν περιθώρια να γίνει η περίθαλψη ατόμων πέραν των 18 ετών, διότι σήμερα υπάρχουν 50 κλίνες στη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης, όπως εμείς έχουμε συνηθίσει να τη λέμε και τα άτομα που εκπαιδεύονται αυτή τη στιγμή και διαμένουν εκεί είναι 20. Και αν μου πείτε, ότι ξέρετε υπάρχει ένα πρόβλημα, γιατί ξέρω ότι θα μου το πείτε, μεταξύ ενηλίκων και μη ενηλίκων, νομίζω ότι αυτό μπορεί να λυθεί με καλή θέληση, καθώς αυτή τη στιγμή 15 άτομα που βρίσκονται στη Σχολή Τυφλών είναι άνω των 18 ετών και μόνο 5 είναι κάτω των 16 ετών. 
Περιμένω, κύριε Υπουργέ και περιμένουν και όλοι αυτοί που ενδιαφέρονται να μας δώσετε λύση στο ζήτημα που έθεσα.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας): Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, ως Βουλευτής Θεσσαλονίκης και παροικών την Ιερουσαλήμ γνωρίζετε ότι τα πράγματα στο Ίδρυμα «ΗΛΙΟΣ» πριν την ένταξή του στο Κ.Ε.Α.Τ δεν ήταν καθόλου ρόδινα. Πολλαπλά τα προβλήματα, γνωστά. Και προβλήματα με τη διαχείριση ακίνητης περιουσίας και προβλήματα με την εν γένει διαχείριση, αλλά δεν είναι ώρα γι’ αυτά και δεν αναφέρομαι σε αυτά.
Θέλω, όμως, να σας πω το εξής: Θέλω να σας πω τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο πρώην Ίδρυμα «ΗΛΙΟΣ». Υπάρχουν άτομα τα οποία μένουν μέσα, ενώ πρέπει να πάνε σε άλλα προνοιακά Ιδρύματα. Δηλαδή, λέει το Κ.Ε.Α.Τ: «Έχουμε φιλοξενούμενους υπερήλικες που δεν συμμετέχουν σε εκπαιδευτική διαδικασία. Συνταξιούχους με προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, με βαριά νοητική υστέρηση και ανήλικους εργαζόμενους. Αυτά τα άτομα δεν είναι στην εκπαιδευτική διαδικασία».
Αυτοί, λοιπόν, οι άνθρωποι εγείρουν ένα ζήτημα. Έχουν μάθει, έχουν βολευτεί εκεί. Δεν είναι γι’ αυτό το λόγο το Κ.Ε.Α.Τ. Το Κ.Ε.Α.Τ. έχει τα οικοτροφεία για να υποστηρίξει αυτούς που είναι στην εκπαιδευτική διαδικασία. Δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα -και σήμερα δεν υπάρχει πρόβλημα- γι’ αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ηλικία και θέλουν να παρακολουθήσουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αλλά δεν είναι δυνατόν στο χώρο αυτό της σχολής στην οποία θέλουμε να έχουμε τα μικρά παιδιά, να έχουμε συμπολίτες μας, άτομα με ειδικές ανάγκες –βλέπετε τι λέει η αναφορά που έχει το Κ.Ε.Α.Τ- τα οποία έχουν βαριά σωματική και νοητική υστέρηση, να είναι στους ίδιους χώρους με τα άλλα παιδιά τα οποία πήγαν για να εκπαιδευτούν. Δεν γίνεται αυτό. Θα πρέπει να κατευθυνθούν στα άλλα ιδρύματα. Έχει η πολιτεία προνοιακά ιδρύματα γι’ αυτούς και στη Θεσσαλονίκη εξαιρετικά. Γνωρίζετε τον Άγιο Παντελεήμονα που είναι η ναυαρχίδα της προνοιακής πολιτικής της πατρίδας μας.
Επίσης, θέλω να σας πω –και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό- πως το Κ.Ε.Α.Τ έχει εγκαινιάσει και μία πολιτική ξενώνων. Δηλαδή και στην Αθήνα έχει διαμερίσματα για άντρες και γυναίκες και στη Θεσσαλονίκη τώρα το ξεκινά. Νοικιάζει, δηλαδή, διαμερίσματα στα οποία τα παιδιά μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια μόνα τους με τις δαπάνες τις οποίες κάνει το Κ.Ε.Α.Τ. 
Σε καμία, λοιπόν, περίπτωση –και αυτή είναι διαβεβαίωση του Υπουργείου και το έχει πει και ο Υπουργός σε αυτή την Αίθουσα σε αντίστοιχη διαδικασία- δεν υπάρχει πρόθεση να αποκλειστεί οποιοσδήποτε εκπαιδευόμενος συμμετέχει σε αυτά τα προγράμματα και να στερηθεί της δυνατότητας φιλοξενίας στο Οικοτροφείο.
Ο κανονισμός, βέβαια, το λέει. Βάζει όριο. Είκοσι έλεγε ο Οργανισμός του «ΗΛΙΟΣ» στη Θεσσαλονίκη, δεκαοκτώ λέει του Κ.Ε.Α.Τ. Θα γίνει εναρμόνιση. Δεν υπάρχει πρόβλημα εάν κάποιος έχει πρόβλημα με τα μάτια του και χρειάζεται να πάρει μέρος στη διαδικασία και είναι από την περιφέρεια. Καλύπτεται από το Κ.Ε.Α.Τ από πλευράς Οικοτροφείου. Όχι, όμως, σε άλλες περιπτώσεις. Η αντίδραση που υπάρχει είναι αντίδραση που ξεκινά από τις άλλες περιπτώσεις. Για όλους τους άλλους, επειδή υπάρχει η δυνατότητα της φιλοξενίας τους σε άλλα προνοιακά ιδρύματα, πρέπει να εφαρμοσθεί ο κανονισμός του Ιδρύματος.
Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.

 



Τελευταία Ενημέρωση (Δευτέρα, 23 Απρίλιος 2012 09:42)