Ένα σχολείο για ξεχωριστά παιδιά χτίζεται και χρειάζεται τη στήριξή μας.

Ο σύλλογος γονέων, κηδεμόνων και φίλων ατόμων με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες «Αμυμώνη» ανεγείρει ένα Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας, ερχόμενος να καλύψει ένα τεράστιο κενό που υπάρχει στη Θεσσαλονίκη και σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα στον τομέα της εκπαίδευσης των τυφλών πολυανάπηρων παιδιών.
Το κέντρο χτίζεται σε οικόπεδο που παραχώρησε ο δήμος Καλαμαριάς, θα λειτουργήσει σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και θα προσφέρει στα παιδιά εκπαίδευση με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και καλύτερη αυτονομία. Η ανέγερση του κτιρίου, που γίνεται με χρήματα του συλλόγου αλλά και ιδιωτών, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα, ωστόσο ο εξοπλισμός του και η περαιτέρω λειτουργία του (π.χ. παιδαγωγοί, θεραπευτές) απαιτούν τη στήριξη του κόσμου (καλώντας από σταθερό τηλέφωνο ΟΤΕ στο 90111173173 με χρέωση 3,68 ευρώ). «Θέλουμε ο σύλλογός μας να γνωστοποιηθεί, όχι μόνο για να βρούμε οικονομικούς υποστηρικτές, αλλά και για να μας μάθουν και οι γονείς παιδιών με τις ίδιες παθήσεις, που αυτή τη στιγμή τα έχουν κλεισμένα στο σπίτι. Να τους ανοίξουμε ένα παράθυρο ελπίδας. Εμείς δεν θέλουμε τα παιδιά να είναι στην άκρη της κοινωνίας, θέλουμε να ενσωματωθούν σε αυτήν», τόνισε ο Νίκος Καζαντζίδης, γραμματέας του συλλόγου.
Το κέντρο θα λειτουργεί καθημερινά από το πρωί έως το μεσημέρι, προσφέροντας υπηρεσίες σε άτομα μεγαλύτερα από 7 ετών. Οι εκπαιδευόμενοι θα είναι χωρισμένοι σε ομάδες ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες τους. Η κάθε ομάδα θα ακολουθεί σταθερό εβδομαδιαίο πρόγραμμα εντός και εκτός του κέντρου. Εκτός από τις ομαδικές δραστηριότητες ο κάθε εκπαιδευόμενος θα ακολουθεί το δικό του εξατομικευμένο πρόγραμμα, που θα είναι κατάλληλα δομημένο και προσαρμοσμένο στις δυνατότητές του.
Σήμερα, όπως αναφέρει ο κ. Καζαντζίδης, στα περισσότερα ειδικά σχολεία αυτά τα παιδιά τα αφήνουν σε μία άκρη. «Οι συνθήκες δεν είναι σωστές. Περνάνε έτσι τα χρόνια όμως, είναι χαμένα».

Άλλες δραστηριότητες
Μεταξύ άλλων η «Αμυμώνη» εφαρμόζει πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης, που απευθύνεται σε παιδιά με προβλήματα όρασης από τη γέννησή τους μέχρι την ηλικία των 7-8 χρόνων, επιμορφώνει εκπαιδευτικό προσωπικό που ασχολείται με τυφλά πολυανάπηρα παιδιά και υλοποιεί θεραπευτικά προγράμματα. Επιπλέον διοργανώνει κοινωνικές εκδηλώσεις στοχεύοντας στην ισότιμη συμμετοχή των παιδιών, ενώ λειτουργούν ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης για γονείς και συγγενείς παιδιών με τύφλωση και πρόσθετες αναπηρίες σε συνεργασία με άλλους φορείς.

πηγή :http://www.blind.gr/main/text.asp

Τελευταία Ενημέρωση (Πέμπτη, 04 Αύγουστος 2011 10:08)